Da jeg var tæt på at slå en ung knægt, sygemeldte jeg mig

- Min indlæringsevne er stort set nul. Efter 10 minutters informationer står min hjerne af. Desuden har jeg svært ved at være sammen med for mange mennesker ad gangen, fortæller Jens Guldberg, der i 1997 var involveret i en trafikulykke under en udrykningskørsel. Først for nyligt begyndte han at italesætte de mange følgevirkninger, han længe har lidt under. Han er i dag sygemeldt.
Jens Guldberg sad på passagersædet den skæbnesvangre decemberdag i 1997, hvor en patruljevogn fra Frederikssunds Politi forulykkede under en udrykning. Ligesom Karin Kastling kom han slemt til skade, men først i juni i år har Jens Guldberg kastet håndklædet i ringen og sygemeldt sig. - Jeg har desværre forsøgt at være He-Man alt for længe, siger han.
  7/11/2018

Af Karina Bjørnholdt

Det var midt under en politiforretning i maj i år, at det for alvor stod klart for 57-årige Jens Guldberg, at nu gik den ikke længere. Politiassistenten havde hævet sin hånd og var meget tæt på at uddele et knytnæveslag til en yngre mand, der var provokerende og nægtede at gøre, som han blev bedt om.

Jens Guldberg fik stoppet sig selv, men han var efterfølgende chokeret over, hvor tæt han egentlig havde været på at udøve vold og miste sit job. Han gik i tænkeboks weekenden over og kom til den konklusion, at han blev nødt til at sygemelde sig. Det har han nu været siden juni.

Ingen ordentlig søvn i tre år
Forud er gået tre år – måske endda flere – hvor han reelt kun har fået to-tre timers søvn hver nat. Hans søvn bliver forstyrret af drømme, der kan fortsætte i det uendelige, selvom han vågner otte-ni gange i løbet af natten. Tidligere har drømmene ikke været relateret til hans arbejde som politi-
tjenestemand, men det er de, efter han er blevet sygemeldt. De handler ikke om selve trafikulykken i 1997, men om alle mulige hændelser og oplevelser, han har haft i sit politiliv.

- Vi taler jo nok om den berømte ”rygsæk”, der er blevet fyldt op og flyder over, erkender Jens Guldberg.

Holdt det for sig selv
Da Karin Kastling og han forulykkede i tjenesten for snart 21 år siden, slog han hovedet alvorligt, brækkede en skulder, punkterede lungerne og fik ødelagt en del tænder. Han fik senere anerkendt et mén på 20 procent, hvoraf de 18 omhandlede hans skader i hovedet.

- Min indlæringsevne er stort set nul. Efter 10 minutters informationer står min hjerne af. Desuden har jeg svært ved at være sammen med for mange mennesker ad gangen, fortæller Jens Guldberg.

Han har dog passet sit 37-timers politijob siden ulykken. Stort set uden sygedage, og derfor er der ikke mange på hans arbejdsplads i Frederikssund, der har vidst, at han egentlig gik og kæmpede med nogle fysiske og psykiske problemer. Muligvis også fordi han som sagsbehandler har haft mulighed for at ”passe sig selv.”

- Jeg er fra den generation, hvor man ikke taler så åbent om sådan nogle ting. Desværre, kan man sige, for mine indlærings- og koncentrationsproblemer har været tiltagende gennem årene, uden at jeg italesatte det eller søgte hjælp. Og så kom det med søvnproblemerne oveni. Nogle af mine nærmeste ledere har dog kendt til mine udfordringer og har taget hensyn til, at jeg ikke skulle sidde med de meget komplicerede sager, men min sygemelding kom bag på mange, fortæller Jens Guldberg.

Sygemelding var en lettelse
Der er blevet løftet et tungt åg fra Jens Guldbergs skuldre efter hans sygemelding. For ubevidst har det været en stor belastning at opretholde en facade og forsøge at få sit arbejdsliv til at fungere, selvom det gik ned ad bakke med koncentrationen, søvnen og evnen til at være sammen med mange mennesker. Samtidig kunne han også mærke, at hans personlighed ændrede sig. Hans lunte blev kortere og kortere.

Jens Guldbergs håb for fremtiden er, at hans tilstand ikke fortsætter med at forværres, og at der måske stadig er et arbejdsliv i politiet at vende tilbage til. Lige nu er han dog ikke alt for optimistisk.

- Men det er der andre, der må afgøre, siger han med henvisning til, at procedurerne omkring udredning af hans arbejdsskadesag nu er sat i gang med hjælp fra Politiforbundet.

FAKTA: Få ekspertbistand fra forbundet
Er du kommet til skade i tjenesten eller ramt af sygdom, der gør, at du helbredsmæssigt har risiko for ikke længere at kunne varetage din stilling som tjenestemand? Så er der hjælp at hente, når du er medlem af Politiforbundet.

Det er blandt andet i form af:
- Socialrådgiverbistand. Gennem samarbejde med hovedorganisationen FTF.
F.eks. i forbindelse med mulighederne for skånejob, § 56-ordning eller et fleksjob.

- Bistand til sagsbehandling af arbejdsskaden via den lokale politiforening og/eller af Politiforbundet.

- Klarlægning af evt. muligheder for kvalificeret svagelighedspension i forbindelse med sygdom og tilskadekomstpension i forbindelse med tilskadekomst samt hjælp til beregning af de økonomiske konsekvenser.

- Juridisk bistand, hvis det er nødvendigt.