Seniorpension

Er du nedslidt eller har andre væsentlige helbredsproblemer og er der højst 6 år til folkepensionsalderen, så læs med her om seniorpension.

Pr. 1.1.2020 er der kommet nye regler om seniorpension. Hvor arbejdsevnen skal være helt ophævet, hvis du skal kunne bevilges førtidspension, skal den bare være nedsat til 15 timer eller derunder, for at man kan bevilges seniorpension. Så hvis du er nedslidt eller på anden måde er syg og kan gå på folkepension inden for 6 år, kan du måske komme i betragtning til seniorpension, hvis du ønsker at stoppe med dit politiarbejde.
 

Du skal opfylde tre kriterier:

  • Du må højst have 6 år til folkepensionsalderen (dog kan du søge 6 måneder før)
  • Du skal kunne dokumentere 20-25 års tilknytning til arbejdsmarkedet
  • Din arbejdsevne skal være varigt nedsat til maksimalt 15 timer ugentligt i dit seneste job

 Dokumentationen for din tilknytning til arbejdsmarkedet vil typisk være udtræk af indbetalinger til ATP.
 

Lægelige oplysninger

Når jobcentret skal vurdere, om din arbejdsevne er varigt nedsat til maksimalt 15 timer, tager man udgangspunkt i dine lægeoplysninger. Du vil blive bedt om at gå til din egen læge. Lægen skal beskrive dine helbredsmæssige forhold og jobcentret vurderer så din arbejdsevne ud fra det lægen skriver og de lægeoplysninger, som du selv kan vedlægge. Jobcentret må kun indhente oplysninger fra din egen læge, men alle lægeoplysninger må indgå i vurderingen. Det er derfor en god ide at undersøge, hvad der måtte ligge på sundhed.dk og ligeledes vedlægge speciallægeerklæringer indhentet til brug for f.eks. sagsbehandling i arbejdsskadesager eller ens sygesag i Helbredsnævnet, hvis den er i gang på ansøgningstidspunktet. Da vurderingen af, om arbejdsevnen er nedsat til under 15 timer primært baseres på de lægelige oplysninger, er det vigtigt med så fyldig dokumentation som muligt.
 

Dokumentation for nedsat arbejdstid, når du søger

Hvis du har indgået en aftale med din arbejdsgiver om, at du skal have lettere opgaver, er gået ned i tid eller andet som kan være med til at dokumentere din nedsatte arbejdsevne, vil det være en god idé at skaffe dokumentation for det. Hvis du er ansat i et fleksjob er dine begrænsninger allerede dokumenteret, og der er en aftale om skånehensyn. Hvis du har været sygemeldt gennem en længere periode, er der måske udarbejdet referater af sygesamtaler, som beskriver forløbet og som kan vedlægges.
 

Dine funktioner i dit seneste job

Din arbejdsevne skal vurderes i forhold til det job, du har haft sidst. Du bliver altså ikke vurderet i forhold til alle former for politiarbejde, men kun det arbejde du har udført de seneste 12 måneder. Du vil blive bedt om at beskrive dine arbejdsfunktioner og hvilke opgaver du havde svært ved at klare. Jobcentret skal bruge beskrivelserne, når de skal vurdere om de helbredsmæssige oplysninger kan forklare, at du kun kan arbejde 15 timer i dit nuværende arbejde. Regn med, at jobcentret kun kender meget lidt til din arbejdsfunktion, så vær grundig med beskrivelsen. Man kan søge seniorpension både fra en helt almindelig stilling man er sygemeldt fra og som fleksjobansat, hvor man jo ofte arbejder mindre end 15 timer ugentligt.
 

Ansøgningsprocedure

Ordningen om seniorpension trådte i kraft d. 1. januar 2020. Kommunerne har administreret ordningen, indtil den nye myndighed under ATP-koncernen overtog opgaven d. 1. januar 2021. 

Myndigheden Seniorpension har ansvar for at behandle og afgøre ansøgninger om seniorpension. https://www.borger.dk/pension-og-efterloen/seniorpension/hvis-du-vil-soege-seniorpension

Kommunerne har fortsat en central rolle i sager om seniorpension, idet kommunerne bistår i sagsoplysningen, når en borger har ansøgt om ydelsen. Når er borger er tilkendt seniorpension, er det herefter Udbetaling Danmark, der beregninger og udbetaler ydelsen. Myndigheden for Seniorpension arbejder på omkostningsdækket basis, hvor der afregnes med kommunerne.

Hvis du har søgt om seniorpension i 2020, så bliver din ansøgning behandlet af din kommune. Søger du i 2021, bliver din ansøgning behandlet af Seniorpension. 

 

Økonomi

Økonomien i seniorpensionen er den samme som for førtidspensionister.

I 2024 er satserne:

  • 20.370 kroner pr. måned for enlige
  • 17.315 kroner pr. måned for gifte og samlevende

Beløbene er bruttobeløb og nedsættes, hvis du har indkomst, eller hvis din samlever har det. Du kan godt modtage både din tjenestemandspension og seniorpension samtidigt. Der modregnes aldrig i tjenestemandspensionen. Der modregnes i seniorpensionen, her indgår alle indtægter i beregningen.  

Du kan foretage en konkret beregning på borger.dk: https://www.borger.dk/pension-og-efterloen/seniorpension/hvis-du-vil-soege-seniorpension